torstai 29. syyskuuta 2011

Vuoria ja vuoristogorilloja

Ensivaikutelma Ugandasta on, että se ei juuri eroa naapurimaastaan Ruandasta. Samalla tavalla ihmiset täällä kupeksivat ympäriinsä ja työskentelevät pelloilla kuokkiensa kanssa. Vaatteet ovat värikkäitä ja kaikilla on hymy huulilla länsimaalaisia kohdatessaan.

Matka Ruandasta Ugandaan sujui odotetun käänteikkäästi. Pääsimme rajan yli suuren bussin kyydissä ilman minkäänlaisia ongelmia, mutta matka jatkui toisenlaisissa merkeissä jäätyämme pois kyydistä Kabalen kaupungissa rajan tuntumassa. Meille tarjottiin mitä erilaisimpia kulkupelejä päämääräämme Kisoroon, kolmen tunnin matkan päähän. Lopulta matka kuoppaisella tiellä taittui täyteen ahdetun henkilöauton kyydissä kätevästi siten, että takana istui neljä henkeä ja edessä kolme isoa miestä. Näin täällä päin!

Kisoro on pieni maalaiskaupunki, jonne turisti eksyy tavallisesti ainoastaan matkalla Mgahingan kansallispuistoon vaeltamaan tai kuuluisia gorilloja katsomaan. Niin mekin. Ensimmäisenä päivänä selvisi, että Mgahingan kansallispuiston gorillat majailevatkin paraikaa Ruandan puolella, joten päädyimme varaamaan gorillaretken läheiseen Bwindin k.puistoon, joka itse asiassa on Ugandan kuuluisin ja suurin gorillanbongauspuisto.

Ensimmäisenä aamuna Kisorossa lähdimme kuitenkin ennakkoluulottomasti valloittamaan Ugandan toiseksi korkeinta vuorta Mt. Muhavuraa (4127m). Yhden päivän trekiksi aika rankka retki, mutta maisemat olivat ehdottomasti kiipeämisen arvoiset ja sääkin oli suosiollinen. Kuvat puhukoot puolestaan minkä pystyvät!


 

 

 Vuoren huipulla oli yllättäen kraaterijärvi!


Seuraavana päivänä heräsimme jalat tönkkeröinä klo 5, valmiina gorillajahtiin. Kuskimme oli 15min myöhässä ja yritti ilmeisesti kiriä aikataulua kiinni matkalla huonoin lopputuloksin. Yön sateiden johdosta vuoristotielle oli sortunut tonneittain mutaa, jonka ylitse aivoton apinakuskimme yritti väen vängällä päästä etuvetoisella Corollallaan. Kiinni jäimme! Tapahtumapaikalle alkoi aamuhämärissä verkalleen virrata yhä useampia ihmetteleviä silmäpareja ja auttavia käsiä. Parhaimmillaan auton ympärillä hääräsi yli 25 paikallista ”auttajaa”, 5 lehmää sekä kokonainen koululuokka. Kahden tunnin mälväyksen jälkeen auto saatiin vihdoin irti mudasta, mutta ennen kuin pääsimme jatkamaan matkaa kuski joutui maksamaan paikallisille avustajillemme n.12e summan heidän vaivannäöstään pitkien neuvotteluiden päätteeksi. Suuntasimme siis takaisin Kisoroon, sillä gorillaryhmät olivat lähteneet liikkeelle jo aamun sarastaessa ja peli oli siltä osin menetetty..

 Kuinka monta afrikkalaista tarvitaan auton irroittamiseen mudasta?


Uusi päivä, uusi kuski ja uusi yritys. Lähdimme liikkeelle vielä varhaisemmin, koska oli käytettävä kiertotietä. Se kannatti, sillä tällä kertaa pääsimme perille. Ryhmässämme oli meidän lisäksi kuusi länkkäriä, opas, neljä muuta suunnistajaa/pyssymiestä sekä kantajat laiskimmille ja läskeimmille länkkäreille. Vajaan parin tunnin jäljityksen jälkeen kohtasimme gorillat - nuo karvaiset veljemme ja siskomme löhöilemässä ruokomättäiden päällä lehtiä mutustellen. Onneksemme otukset olivat tänään valinneet paikakseen avoimen maaston, jossa näkyvyys samoin kuin valokuvausolosuhteet olivat erinomaiset. Aina näin ei ole. 

Näimme yhteensä kymmenkunta eri-ikäistä (vaihteluväli 1v 3kk – 42v) ja -kokoista gorillaa, ja paljon niissä oli samaa kuin ihmisissäkin. Nuorimmat leikkivät, touhusivat ja pelleilivät, kun taas vanhimmat vaan köllöttelivät pusikoissa ja mutustelivat lehtiä. Tunnelma kohtaamisessa oli erittäin läheinen, ehkäpä osin siksi, että pääsimme lähes kosketusetäisyydelle gorilloista vaikka ohjeiden mukaan eläimiin pitäisi jättää vähintään 7m turvaväli. Eläimet eivät tosin olleet moksiskaan meistä, jatkoivat vaan touhujaan kuten muutoinkin.

Tiivistettynä voisi sanoa, että muutaman tunnin hippailuksi gorilloiden jäljitys on erittäin kallista lystiä, mutta todellakin joka pennin arvoinen unohtumaton elämys! Ja kuten oppaat meille useaan kertaan toistelivat, on gorillaturismi paikallisväestölle tärkeä elinkeino ja osa pääsymaksuista päätyy konkreettisesti lähialueiden asukkaiden hyväksi mm. koulujen ja terveyskeskusten muodossa. Gorillatkin saavat tästä kaikesta osansa, sillä turismin tuottamia varoja käytetään myös gorillojen suojeluun ja salametsästyksen ehkäisyyn.


Aamu-usvaa Bwindi Impenetrable National Parkissa.




1v3kk ikäinen gorillavauveli.


42-vuotias lauman alfauros naatiskelee.

[Kirjoitetimme tämän tekstin jo viikko sitten, mutta afrikkalaisista syistä johtuen (mm. nettikahviloiden tietokonevirukset, varastettu muistitikku, huonot/puuttuvat internetyhteydet) teksti ilmestyy vasta nyt. Olemme jo ehtineet matkata monta sataa kilometriä, mutta niistä lisää seuraavassa numerossa!]

sunnuntai 18. syyskuuta 2011

Ruanda paketissa!

Kulunut viikko on ollut vapaaehtoistyön kannalta onnistunein. Saimme kuin saimmekin ensimmäisen hoitajien koulutussession pidettyä (sovittua päivää jouduttiin jostain afrikkalaisesta syystä muuttamaan kolmeen kertaan), ja se onnistui vieläpä yli odotusten. Paikalla oli terveysaseman kaikki kuusi hoitajaa, jotka kuuntelivat esitystämme kiinnostuneina ja todennäköisesti myös oppivat jotain uutta. Jätimme klinikalle satakunta tehtailemaamme HIV:sta  ja malariasta kertovaa pamflettia sekä sekä nelisen sataa kondomia potilaille jaettavaksi. Lisäksi klinikan seinää koristaa tätä nykyä kaksi askartelemaamme julistetta samoista aihepiireistä. Samalla konseptilla oli tarkoitus kiertää kaupungin kaikki klinikat, mutta viivästysten vuoksi loput sessiot jäävät nyt Antin ja Dariuksen harteille. 

 Hoitajia kouluttamassa.

 Jätöksemme Ruandaan: 3000 kondomia ja ylhäällä näkyy muutama HIV-malaria-pamfletti, joita on toistaiseksi painettu 400.





Neljä viikkoa on mennyt nopeasti. Ehdimme jo tottua ruandalaiseen elämään sen kaikkine kommervenkkeineen. Lempiravintolat löytyivät kaupungista helposti ja ehdimme kiintyä omaan kotiin sekä kotipoikaamme Nia Masaan tjsp (vartioi taloamme 24h, siivosi ym). Toisaalta olemme ehtineet koluta Ruandaa aika lailla ja tuntuu että tämä maa alkaa olla nähty ja on aika siirtyä eteenpäin. Ruandaa voi helposti suositella matkakohteeksi, mutta ehkäpä kuitenkin yhdistettynä muuhun Itä-Afrikkaan. Ruandan ruusut ja risut:


+ turvallisen tuntuinen matkakohde hurjasta historiasta huolimatta
+ englannilla pärjää pitkälle
+ erinomainen, runsas, maukas ja edullinen kasvisruoka (Eevan ruusu)
+ iloiset ihmiset ja lämmin vastaanotto

- yleinen mälväys, loputon odottelu (esim. ravintolassa kestää helposti tunnin saada ”pikaruokaa”), kusetus ja kaikkinainen asioiden toimimattomuus ja keskeneräisyys
+/- pieni maa, nopeasti nähty
 Eevan herkkulautanen. Buffetaterian hinta juomineen 1,5e-2,5e. Paikalliset ahtavat lautaselle vielä kaksinkertaisen määrän apetta. 


Huomenna ennen kukonlaulua hyppäämme rinkkoinemme bussiin ja lähdemme kohti uusia seikkailuja Ugandaan. Tarkoitus olisi ensin käydä katsomassa gorilloja maan lounaisnurkassa ja sitten suunnata pääkaupunkia Kampalaa kohti. Eteenpäin sano Eeva Huyessa... 

sunnuntai 11. syyskuuta 2011

Muzungu, give me money!


Yllätykseksemme paikallisilla opiskelijoilla alkoi tällä viikolla loma ja kaikki projektit jäivät tauolle. Meillä ei siis ollut Huyessa kummempaa tekemistä ja lähdimme Antin ja Dariuksen kanssa muutaman päivän retkelle ympäri Ruandaa. Vietimme kaksi päivää pääkaupunki Kigalissa ja toiset kaksi päivää Kivu-järven rannalla Gisenyissä, Ruandan luoteisrajalla 3 km Kongon rajalta. Siellä pääsimme rantalomailun makuun. Tänään kävimme Huyen orpokodilla tapaamassa orpoja ja vaikka meillä ei yhteistä kieltä ollutkaan niin jalkapallon pelaaminen luonnistui kuin vettä vaan!

Ensimmäiset gorillat bongattu!
Kävimme aamiaisella "Hotel Rwandassa" Kigalin keskustassa.
Rantamaisemaa Gisenyissä.
 Kuumia lähteitä Kivu-järven rantamilla.
 Yleisin tapa liikkua lyhyitä matkoja Ruandassa on mototaksi tai fillaritaksi.
 Lapsia yhteislaulutuokiossa orpokodilla.
 Lasse ja Lassen fanclub.
 Tampere keskellä Kigalia!
Täällä Huyessa hauskinta on se kuinka hyvin olemme päässeet integroitumaan paikalliseen kulttuuriin. Tästä saamme kiittää RVCP:n jäseniä, jotka usein viettävät aikaa kanssamme ja esittelevät meille uusia ihmisiä ja paikkoja. Ei ole myöskään mitenkään harvinaista, että joku puolituttu ruandalainen  opiskelija tupsahtaa talollemme iltapäivästä ja viihtyy kanssamme yömyöhään. Vaikka ehkä koemmekin kotiutuneemme hetkeksi tänne niin olemme silti paikallisen väestön silmissä jatkuva ihmetyksen aihe. Valehtelematta niin aikuiset kuin lapsetkin tuijottavat meitä suu ammollaan ja vielä ohi kuljettuaankin kääntyvät katsomaan taakseen. Valkonaamoja kutsutaan täällä nimellä ”Muzungu” ja kävellessämme kaupungilla liittyy joukkoomme usein lukuisia pieniä lapsia, jotka seuraavat meitä minne ikinä menemmekään ja pyytävät kaverinsakin mukaan tähän pikku karavaaniin. Teiden varsilta kuuluu jatkuvasti iloisia tervehdyksiä niin ranskaksi, englanniksi kuin kinyaruandaksikin ja ehkä yleisimmin korviimme kajahtaa lause: ”Muzungu, give me money!”
On oikeastaan aika mukavaa olla hetki aloillaan kun tietää, että edessä on vielä 8kk reissaamista. Huye on sopiva paikka pitää majaa, sillä täältä löytyy oikeastaan kaikkea mitä voit tarvita (paitsi hyttysmyrkkyä). On ruokakauppa, tori, nettikahviloita, ruandalaisia ravintoloita (sekä yksi libanonilainen ravintola, josta saa hamppareita ja pizzaa!), kaksi yökerhoa, sairaala ja ennen kaikkea yliopisto sekä nopeakinttuiset opiskelijat joiden kanssa pelata jalkapalloa. Eläminen täällä on puoli-ilmaista. Maukkaan ja täyttävän lounaan saa eurolla, olut (7dl!) maksaa alle euron ja kohtalaisen viihtyisä majoitus kahdelle kustantaa n. 10 e/ yö. Eli reissubudjetista liiennee (Lassen potentiaali!) vielä muillekin mantereille.

perjantai 2. syyskuuta 2011

African style!

Puolisentoista viikkoa on kulunut ja olemme jo päässeet työn touhuun RVCP:n parissa. RVCP (Rwanda Village Concept Project) on paikallisten lääkis/yliopisto-opiskelijoiden vetämä järjestö, joka on perustettu vuonna 2000. Pääosin toiminta sijoittuu opiskelun vuoksi viikonloppuihin. Käynnissä on kuusi erilaista projektia, joiden aiheina on mm. HIV:n ehkäisy, malaria, hygienia ja sanitaatio sekä naisten aseman parantaminen. Viime viikonloppuna kävimme lähialueen koulussa kertomassa HIV:sta ja kondomien käytöstä. Olimme myös mukana brittiläisten vapaaehtoisten järjestämässä naisten asemaa käsittelevässä työpajassa.

Brittiopiskelija sekä tulkki powerpointin ääressä "gender impowerment" työpajassa.

Paperilla kaikki vaikuttaa hyvältä, mutta tosiasiassa toiminta RVCP:ssä on jokseenkin leväperäistä ja epämääräistä. Projekti tuntuu toimivan lähinnä brittiläisten vapaaehtoisten voimin ja heidän rahoituksellaan. Paikalliset jäsenet ovat toki hyvin ystävällisiä, mutta he eivät ole innokkaita kantamaan vastuuta tai kehittämään projekteja. Joidenkin jäsenten osallisuus koko järjestössä vaikuttaa aika kyseenalaiselta. Projektilla ei ole budjettia eikä oikeastaan toimintasuunnitelmaakaan. Kaikki sujuu siis afrikkalaisella tyylillä miten sattuu. Toiminnalla ei myöskään tunnu olevan mitään jatkuvuutta. Järjestön johtaja vaihtuu vuosittain ja moni asia riippuu siitä, kuinka motivoitunut johtaja on. Tämän hetkisestä tilanteesta jokainen voi vetää omat johtopäätöksensä. Olemme kuitenkin siinä ymmärryksessä, että homma on joskus toiminut paremminkin.

Edellä mainituista seikoista johtuen olemme aika itseohjautuvasti alkaneet työstää HIV:iin ja malariaan liittyvää koulutusta. Koulutus on tosiaan paikallaan, sillä sairauksiin liittyy täällä edelleen paljon myyttejä ja jopa lääkisopiskelijoilla on täysin väärää tietoa HIV:stä. Eräskin opiskelija ihmetteli voiko valkoihoinen ihminen tosiaan saada HIV:n. Suunnitelmamme seuraavien kolmen viikon aikana on käydä kouluttamassa Huyen alueen terveysasemien hoitajia HIV:stä, malariasta, tubista ja yleisestä hygieniasta. Täällä terveysasemilla ei työskentele lainkaan lääkäreitä ja hoitajillakin on usein vain high school-koulutus. Lisäksi työstämme uutta englannin- ja kinyaruandankielistä opetusmateriaalia projektille ja korjaamme virheitä vanhoista materiaaleista. Täällä on meidän lisäksi kolmas suomalainen lääkisopiskelija Antti, joka jää tänne pidemmäksi aikaa ja toivottavasti jatkaa menestyksellä meidän yhdessä visioimaamme työtä.

Asiantuntijat hoitajien konsulttina Sovun terveysasemalla. Kuvassa kaikkein vasemmalla potilas.

Vapaaehtoistyön ohessa olemme ehtineet myös kiertää Ruandaa. Alla kuva Nyungwen kansallispuistosta, jossa vierailimme eilen. 60 kilometrin bussimatka sinne kesti 3 tuntia... Nyungwe on täynnä vuoristoista sademetsää, ja sen kasvillisuus ja eläimistö mantereen monipuolisimmasta päästä. Me satuimme tosin näkemään vain muutaman apinan ja joitakin lintuja. Hieno muutaman kilometrin vaellus ja päiväretki silti.


Nyungwen vehreää maisemaa.


Kävimme männäviikolla myös lähiseudulla sijaitsevassa  kansanmurhan muistomerkillä/museossa Gikongorossa. Vuonna -94 paikalla teurastettiin yhdessä päivässä yli 50 000 ruandalaista. Vavisuttavinta Gikongorossa oli kymmenien tuhansien vainajien joukkohaudoista ylöskaivetut balsamoidut ruumiit, joita oli kasoittain esillä muistuttamassa 17 vuoden takaisista epäinhimillisyyksistä.

Lukuisia muistomerkkejä ja hautausmaita lukuunottamatta vuoden -94 kansanmurha ei juuri näy päälle päin. Kansa vaikuttaa historiaansa nähden hämmästyttävän yhteinäiseltä. 90-luvun jälkeen monia asioita on tehty oikein ja kehitys etenee täällä tasaisesti. Kyllä täällä kelpaa köllötellä auringossa vielä pari viikkoa ennen kuin muu Afrikka kutsuu!