torstai 16. helmikuuta 2012

Uuden-Seelannin loppuseikkailut

Eipä olla hetkeen ehditty blogia päivittää. On ollut kaikenlaista, you know.. Mutta niin on ollut Suomessakin, presidentti vaihtunut ja kaikkea! Nyt voisi Sauli sitten laittaa talouspolitiikan kuntoon ja nostattaa euron kurssin takaisin oikealle tasolle. Heikko euro on nimittäin lohkaissut leijonan osan meidänkin matkabudjetista. Ouh.

No juu, lähdetään vaikka siitä liikkeelle, että Lasse kävi laskuvarjohyppäämässä Taupossa! 4km matkaa maahan ja 40 sekuntia vapaapudotusta takasi sen, että tukka olisi ollut tosi pystyssä ilman uskomattoman katu-uskottavaa hyppylakkia.. Eeva toimi ruohonjuuritason valokuvaajana, ihmettelijänä ja kauhistelijana, koska korvaongelma esti hyppäämisen. Onneksi hyppyfirma sentään tarjosi molemmille edestakaisen limusiinikyydin hyppypaikalle.

Tyylipuhdas laskuvarjoamatööri.
Lasse roikkuu ilmassa.
Uudessa-Seelannissa on kymmenittäin (sadoittain?) erilaisia geotermaalisia hotspotteja eli kuumia lähteitä ja niistä valjastettuja kaupallisia kylpylöitä ja uimaloita. Me onnistuimme löytämään Taupon lähettyviltä kivasti luonnontilassa olevan kuuman lähteen, johon saattoi pulahtaa naatiskelemaan ihan ilmaiseksi ja ilman, että on vesiliukumäkien ja riekkuvien lapsien ympäröimänä. Toimii!

Ilmainen vesiputousniskahieronta 37-asteisella vedellä. Ei mikään Serena!
Matkatessamme kohti pohjoissaaren pohjoisosia pysähdyimme pikaisesti Rotoruan kaupungissa, joka on kuulu maaperän muta-altaista ja niistä höyryävistä rikkipäästöistä. Kuten arvata saattaa, paikka haisi mädälle kananmunalle, joten lyhykäinen visiittimme oli ihan riittävä. Sattui vielä olemaan Uuden-Seelannin kansallispäivä, joten kaupungista ei juuri löytynyt mitään tekemistä.

Rotoruan tuoksuissa.
Mitä pohjoisemmaksi olenmme matkanneet, sitä paremmaksi sää on muuttunut. Paljon on ollut aurinkoisia ja pilvettömiä päiviä, lämpötilan ollessa mukava +20-25 astetta. Yölläkään ei ole ollut liian kylmä nukkua campervanissa. Paikallislehdissä kyllä julistetaan, että on Uuden-Seelannin kylmin kesä ikinä, mutta on tämä meille kelvannut!

Ookoo kesäpäivä ja rantakeli.

Mt Manganuin biitsi.
Käytiin kävelyllä.
Taurangan ja Bay of Plentyn alueella pidimme muutaman rantapäivän ja teimme vain lyhyitä käveleskelylenkkejä. Joitakin hienoja luontonähtävyyksiä osui matkan varrelle, mm. Cathedral Cove ja Coromandel Forest Park, joista alempana kuvamateriaalia. 

Jossain kukkulan huipulla.
Cathedral Coven ranta.
Itse Cathedral Cove.
Mt Pinnacle Coromandel Forest Parkissa.
Reissun ehkä huvittavimpaan turistinähtävyyteen törmäsimme Coromandelissa. Meren äärellä sijaitsee ns. ”hot water beach”, jonne kuulopuheiden mukaan pitäisi laskuveden aikaan olla mahdollista kaivaa hiekkakuoppia, jotka sitten täyttyvät maan uumenista pulppuavalla kuumalla vedellä. Kas, siinä oiva tee-se-itse kuuma kylpy! Paitsi, että homma ei toiminut ihan luvatulla tavalla. Ranta oli täynnä uima-asuihin sonnustautuneita ihmisiä lapiot olalla ja innokkaimmat turistit näyttivät kaivaneen kuoppiaan toista tuntia, mutta merivesi tulvehti jatkuvasti täyttämään kaivetut kuopat eikä mistään vaikuttanut pulppuavan sitä kuuluisaa hot wateria. Parin valokuvan jälkeen jätimme ihmiset ahkeroimaan hiekkaleikkiensä ääreen ja jatkoimme hymähdellen matkaa. Onneksi emme sentään erehtyneet vuokraamaan lapiota...

Jännän äärellä.
Meille ei lopulta jäänyt kovin paljoa aikaa (4 päivää) katsahtaa Aucklandin pohjoispuolta, mutta ehdimme kuitenkin käydä saaren pohjoisimmassa kärjessä Cape Reingassa, joka oli kirkkaana päivänä erittäin kaunis paikka. ( Maantieteellisesti pohjoisin kärki sijaitsee hieman idempänä North Capessa, mutta sinne ei pääse kuin muutaman päivän patikoinnin tuloksena.) Cape Reingassa Tasmanian meri kohtaa Tyynen Valtameren ja veteen muodostuu jännä ristiaallokko, jota oli lähes hypnoottista katsella. Hypnoottinen oli myös tähtitaivas kun leiriydyimme meren äärelle aivan Cape Reingan liepeille.

Cape Reingan majakka.
Cape Reingan Tasmanian meren puoleinen näkymä.

Muita lämpimästi mieleenpainuneita paikkoja viime päiviltä ovat Te Pakin jättiläismäiset hiekkadyynit, joissa kävimme laskiaismäessä, Goat Islandin kirkkaassa vedessä snorklaus ja siellä bongatut tiikerikalat sekä Waipussa sijaitseva kiiltomatoluola. Tiesittekö muuten, että kiiltomadot ovat oikeasti kovakuoriaisia?

Jättiläisdyynit.
Oliko meillä mukavaa?
Goat Island.
Kiiltomatoja havainnoimassa.
Arvoitus: kiiltomatoja vai tähtikuvioita?

Toissapäivänä palautimme spaceshippimme takaisin avaruustelakalle ja ankkuroiduimme vielä muutamaksi päiväksi Aucklandiin ennen siirtymistä Amerikan mantereelle. Auckland on Uuden-Seelannin kaupungeista isoin ja oikeastaan ainoa, jossa on suurkaupungin fiilistä. Paljon ihmisiä eri puolilta maailmaa ja kaikenkarvaisia travellereja. Melkein joka päivä on satanut ja muutoinkin on kaiken reissaamisen jälkeen mukava olla pari päivää paikallaan, joten emme ole täällä tehneet juuri mitään mainitsemisenarvoista. Lähinnä olemme katselleet leffoja ja suunnitelleet Etelä-Amerikan reittiä. Viereisessä backpacker-baarissa kävimme joku ilta pyörähtämässä, mutta sekin oli täynnä saksalaisia. Mistä niitä oikein riittää?


Pitkäaikainen kotimme, viimeistä kertaa yöpukeissa.

Auckland, ja näkötorni jossa ei käyty.


Yllä meidän matkareittimme Uudesta-Seelannista. Lähes 7000km tuli matkamittariin, joten ei mikään kovin kaunis hiilijalanjälki meistä tänne jäänyt.. Loputtomasti makeita paikkoja kyllä pääsimme näkemään ja kuluneesti voisi todeta, että päivääkään emme vaihtaisi. Seitsemän viikkoa on lyhyt aika näin kauniiseen maahan, mutta on kuitenkin sellainen olo, että mitään ei jäänyt täällä hampaankoloon. (Paitsi ehkä Maori-kulttuuriin perehtyminen tarkemmin). Huippuhetkiä on ollut niin paljon, että niitä on yksitellen vaikea nimetä, mutta mainittakoon nyt ainakin pohjoissaarelta Mt Taranakin huiputus, Tongariro Crossing ja Whanganui-joen kajakointi sekä eteläsaarelta Arthur´s Passin Bealey Spur track, Milfordin Keppler Track ja Kea point, Marlborough Sounds sekä kaikki extreme-touhut. Lista voisi jatkua vaikka kuinka pitkään...

Maaginen auringonlasku männäviikolta.
Uutta-Seelantia voimme siis matkakohteena kaikinpuolin kehua. Eikä tämä asuinpaikkanakaan pöllömpi paikka olisi. Kulttuuri, luonto ja ilmasto on hämmästyttävän lähellä Suomea (ja jopa maorikieli muistuttaa suomea kuten kuvasta näkyy) ja asiat tuntuvat toimivan. Onneksi meillä on lentoliput jo taskussa Etelä-Amerikkaan, ettei vahingossa jäädä tänne ikiajoiksi:)

Uuden-Seelannin teitä on vaikea ajaa vakavalla naamalla...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti