torstai 29. maaliskuuta 2012

Alavilla mailla ei hallanvaaraa

Tuntui hyvältä päästä hetkeksi pois Andien kylmyydestä ja huonosta hapesta. Santa Cruzissa näimme Bolivian toisen puolen. Kaupunki on parilla miljoonalla asukkaallaan maan suurin, pääkaupunki La Paziakin suurempi. Ilmasto on trooppinen, ja kokonaisuudessaan kaupunki muistuttaa enemmän brasilialaista kuin bolivialaista kaupunkia. Vaikutelman takana on myös kaupungin vauraus. Santa Cruzissa asuu maan rikkain ja koulutetuin väki, joka on jo pitkään haikaillut itsenäisyyttä muusta Boliviasta.

Santa Cruzin yläluokan asumustoa
 Paikallista vaurautta pääsimme maistamaan asuessamme Javierin perheen luona (Boliviassa asutaan yleensä vanhempien luona kunnes mennään naimisiin). Siellä viettämämme viikon aikana elelimme helppoa elämää palvelijoiden laittaessa ruuat, siivotessa ja pestessä pyykit. Perhe-elämä oli tiivistä ja jo pois kotoa muuttaneet lapsetkin kävivät perheidensä kanssa päivittäin vähintäänkin siestan aikaan yhteislounaalla. Meidät otettiin lämpimästi vastaan ja hetken aikaa olimme kuin osa perhettä. Javier ajelutti meitä päivät pitkät jeepillään ja näytti kuinka yläluokan nuoriso saa kaupungissa ajan kulumaan. Kävimme mm. rälläämässä läheisillä hiekkadyyneillä, eläintarhassa, pelaamassa jalkapalloa ja pyörähtämässä Santa Cruzin yössä. Turistille Santa Cruzilla ei ole paljoakaan annettavaa, mutta me nautimme oleilustamme paikallisten parissa.

Perhepotretti ja jotakin Suomesta..

Hiekkadyynit keskellä ei-mitään

Laguuni, jonka ympärys täyttyy sunnuntaisin rikkaiden lasten disco-maastureista, vesijeteistä ja festivaalimeiningistä.

Eläintarhan suosikkitukaani (nähtiin viidakossa livenäkin, mutta ei näin läheltä).

 Luksuselämä vaihtui hikiseen reppureissaajan arkeen, kun hyvästelimme isäntäväkemme ja hyppäsimme yöbussiin kohti Trinidadia, josta oli määrä lentää saman tien Rurrenabaqueen, Amazonin sademetsän keskelle, jonne ei bussilla olisi päässytkään – ainakaan helposti. Kulkupelin vaihto ei onnistunut aivan sukkana, vaan bolivialaiseen tapaan pitkän eipäs-juupas-leikin jälkeen lento peruttiin huonon sään vuoksi, ja 8 tunnin odottelun päätteeksi jouduimme palaamaan aavistuksen tyytymättöminä Trinidadin keskustaan etsimään hotellia ja odottamaan mahdollista seuraavan päivän lentoa..

Seuraavana päivänä lento lähti kuin lähtikin, ja jopa melkein ajallaan. ”Lentoyhtiömme” TAM lentää armeijan koneilla siviililentoja, ja täytyy sanoa, että ei ole aikaisemmin jännittänyt lentokoneessa niin paljon. Mutta lento sujui lopulta turvallisesti, ja jopa välilasku Santa Rosan mutaiselle ruohikkokiitoradalle oli yllättävän tasainen, vai pitäisikö sanoa pehmeä. 

"Lentokone" "kiitoradalla"
 Rurrenabaquesta teimme kolmipäiväisen retken Madidin kansallispuistoon, jonka sanotaan olevan Amazonin parhaimmistoa. Rurrenabaque on pullollaan erilaisia viidakkoretkenjärjestäjiä, ja valitsimme lopulta Bala Toursin erinomaisten nettiarvosteluiden perusteella, vaikka hinta heillä onkin vähän muita korkeampi. Valinta oli hyvä, ja low-seasonista johtuen olimme vieläpä heidän ainoat asiakkaansa tuon kolmen päivän aikana, joten saimme privaattiretken. Bala Toursilla on luonnonpuistossa joen varressa oma ecolodge, jonne kuljimme tyylikkäällä puuveneellä. Lodgella vietimme kaksi yötä sirkkakonsertin soidessa, ja teimme päivisin (ja kerran myös yöllä) opastettuja kävelytrekkejä ympäröivään viidakkoon. 

Tällaista Amazonilla

Jokiretkellä matkalla lodgelle

Piilopirttimme metsän katveessa
Oli ajoittain aika haastavaakin trekkausta
Näimme lukemattoman määrän erilaisia sademetsän puita, kasveja, hedelmiä, jaguarin tassunjälkiä, hyönteisiä, lintuja, papukaijoja, kilpikonnia, apinoita, caiman-krokotiileja, viidakkosikoja ja muita eläimiä. Kävimme onkimassa myös piranjoita (molemmat onnistuimme nappaamaan yhdet louskuleuat) ja veistelimme siemenistä koruja. Ruoka oli erinomaista, oppaamme mukava ja tietäväinen ja koko paketti oli muutenkin toimiva. Sääkin oli meille verrattaen suotuisa, lukuunottamatta viimeisen päivän viime hetkillä sattunutta kaikenkastelevaa rankkasadetta ja ympärivuorokautista kuumankosteaa yleisilmastoa. Sen verran tyytyväisiä olimme retkeen ja sen eläinsaldoonkin, ettemme enää viidakon jälkeen lähteneet suositulle ja eläinrikkaammalle pampa-kierrokselle, vaan suuntasimme takaisin Andeille ja La Paziin.

Valtava Bibosi-puu

Cashapona eli kävelevä palmu, jonka emme tosin nähneet kävelevän, vaikka näin väitetään..

Capybara - maailman suurin jyrsijä (50kg)

Caiman

Macaw-papukaijoja

Lassen saalis!

sunnuntai 18. maaliskuuta 2012

Bolivia: Salar de Uyuni ja piiiitkä matka Santa Cruziin


Suomalaista pilkkimaisemaa?
 Lounaisboliviassa sijaitseva Salar de Uyunin suola-aavikko on ehkä Bolivian kehutuin matkakohde ja sinne mekin suuntasimme kulkumme. Salarille olisi ollut mahdollista tehdä 3-4 vrk:n jeeppiretki Chilen San Pedrosta käsin, mutta lähinnä vuoristotaudin pelossa (San Pedron korkeus 2200m - Salar korkeimmillaan 4900m) ja edullisimpien hintojen vuoksi päätimme tehdä vastaavan retken Boliviasta, Uyunin kylästä käsin. Bussimatka La Serenasta Uyuniin vei kaikkiaan n. 30 tuntia sisältäen yhden huonosti nukutun yön Calaman kaupungissa Chilessä sekä kolmen tunnin tyhjänpanttisen odottelun Chilen ja Bolivian rajalla. Vuoristossa kulkeva hiekkatie ei ollut mitä parhain kulkureitti, mutta maisemat sitäkin komeampia ja bussistakin puhkesi rengas onnekkaasti vasta aivan Uyunin laitamilla, josta saatoimme kävellä perille. 

Aavikkomaisemaa Chilen ja Bolivian rajaseudulla.

Uyunin pelkistetty katukuva
Laamoja oli!
Salar de Uyunin yhdestä neljään päivään kestävät jeeppiretket ovat iso bisnes ja erinäisiä matkanjärjestäjiä löytyy yli 80. Kaikilla firmoilla ei ole puhtaat jauhot pussissa ja olimmekin kuulleet useita tarinoita pettyneistä ja huijatuksi tulleista turisteista sekä lukuisista kuolonkolareista, joita aavikolla sattuu rikkinäisten autojen ja järjettömän jeeppikaahauksen seurauksena. Yritimme siis parhaamme mukaan valita luotettavan ja turvallisen matkanjärjestäjän hyvään hintaan, mikä oli aikamoisen haastava tehtävä, mutta lopulta päädyimme Blue Line Service -nimiseen firmaan, johon olimme lopulta varsin tyytyväisiä.

Ryhmässämme oli meidän lisäksi kaksi islantilaista nuorta naista, belgialainen äiti ja tytär sekä käytännössä ainoastaan espanjaa puhuva kuskimme Edgar. Edgar oli ihan symppis kolmen lapsen isä, mutta kuskina uskomaton kaahari ja lisäksi teki kahteen otteeseen ikävän katoamistempun jeepin ja meidän tavaroidemme kanssa. Ehkä osasyynä tähän oli pienoinen kielimuuri, sillä kukaan porukastamme ei puhunut sujuvaa espanjaa.

Hyvä kuva hyvästä ryhmästämme
Itse suola-aavikolla kävimme tulvaveden vuoksi vain käännähtämässä ensimmäisenä päivänä, mutta se riitti meille hyvin, sillä oikeastaan ylänköalueen muut seudut olivat upeampia ja vivahteikkaampia kuin kauttaaltaan vitivalkoinen suola-aavikko, jonka keskellä seisominen muistutti huomattavasti maisemaa suomalaisella järven jäällä keväthankien aikaan. Tulvaveden vuoksi meiltä jäi näkemättä kuuluisa Salarin keskellä sijaitseva ”kaktus-saari” - Isla del Pescado. Ihan vekkuleita valokuvia saatiin kuitenkin.

Eeva ei ole löytänyt matkalla tarpeeksi kasvisruokaa.. Lasse sen sijaan on syöyt riittämiin pihviä!
Mmmitä..?
Seuraavat kaksi päivää ajelimme Salar de Uyunin eteläpuolella pitkin ylänköaavikkoa pysähtyen välillä valokuvaamaan toinen toistaan fotogeenisempiä kohteita. Yöt nukuimme/valvoimme yksinkertaisissa hökkeleissä useiden muiden turistisyhmien seurassa. Oli nimittäin aika kylmä ja varsinkin Lassea vaivasi vuoristotauti, joka hieman helpottui kuuluisaa koka-teetä juomalla. Viimeisen aamun ilahduttava ja ehkä koko reissun paras kokemus oli pulahdus kuumaan lähteeseen keskellä aavikkoa, aamuauringon vasta noustessa vuorten takaa. Valokuvia on aika monta, mutta maisemat olivat niin maagisia, että kuvien määrää on hankala rajoittaa!

Vasta -21 asteessa jäätyvän laguunin rannalla
Valles de Rocas aamuauringossa
Sama paikka

Nimetön laguuni, flamingot pakenivat kuvasta.

Laguna Hedionda - yksi kauneimmista paikoista

Reitinvarsimaisemaa
Välillä kulku oli vähän haastavaa

Puun mallinen kivi - Arbol de Piedra

Huikea Laguna Colorada

Ehkä tuhat flamingoa laguunilla

Aamukylpy kuumilla lähteillä

Uyunista puksuttelimme yöjunan kyydissä Oruron kaupunkiin ja sieltä jatkoimme pahaa aavistamattomana matkaa kohti Santa Cruzia, jonne olimme menossa tapaamaan Eevan vaihtovuoden aikaista bolivialaiskaveria Javieria. Ainoa tie Orurosta Santa Cruziin kulkee Cochabamban kaupungin kautta, mutta vasta aamuvarhain Orurossa meille selvisi, että Cochabambassa on meneillään tiesulku eikä sinne pääse lainkaan bussilla. Eräs taksikuski lupasi kuitenkin viedä meidät tiesululle saakka, joka hänen kertomansa mukaan olisi helppoa ja turvallista ylittää jalan ja sen jälkeen ottaa mototaksi Cochabambaan. Totuus oli toinen.

Oruron yöjuna, huomaa konduktöörin tyylikäs uniformu
 N. 50km ennen Cochabambaa pysähdyimme rekkajonon perään, joka ilmeisesti oli tiesulun aiheuttama. Otimme rinkat kantoon ja lähdimme talsimaan eteenpäin keskipäivän paahteessa. Autojono jatkui kilometritolkulla ja kaikki kynnelle kykenevät olivat hylänneet bussinsa/autonsa ja jatkaneet matkaa jalan. Liikenne oli täysin seis ja myötä-ja vastavirtaan kulki paljon väkeä kantamuksineen, jopa yksi hautajaissaattue arkun kanssa. Kun autojono vihdoin loppui saimme selville, että edessä on vielä useita uusia tiesulkuja ja matkaa Cochabambaan on ainakin 30km. Jatkoimme etenemistä tiesulkujen välissä jalkaisin ja välillä paikallisten autojen kyydissä, kunnes kuskin tietoon tuli, että edessäpäin autoja kivitetään ja niistä puhkotaan renkaita. Olimme jo niin pitkällä ensimmäisestä tiesulusta ettemme voineet kääntyä takaisin, joten jatkoimme eteenpäin kävellen kohti tuntematonta kolmen bolivialaisen miehen seurassa. He tunsivat ehkä noin 15km pituisen ”oikoreitin” Cochabambaan, jonne emme olleet halukkaita lähtemään, mutta toisaalta emme myöskään halunneet jäädä autiolle tielle kaksistaan. Tässä vaiheessa otimme puhelinyhteyden Suomen suurlähetystöön Perussa ja saimme tietää, että mitä ilmeisimmin kysesssä on alueen alkuperäisasukkaiden rajakiista höystettynä julkisen liikenteen lakolla, sillä maan presidentin rakennettavaksi lupaamaa moottoritietä ei ollakaan rakentamassa. Suomen konsuli neuvoi meitä kääntymään takaisin mikäli se vain on mahdollista, sillä tällaiset tilanteet ovat monesti arvaamattomia ja voivat äkistikin muuttua hengenvaarallisiksi. Kuten sanottua, emme kuitenkaan voineet kääntyä enää takaisin, joten jatkoimme tien varren tarpomista ja kuin ihmeen kaupalla saimme rekan lavalla kyydin seuraavaan kylään, jossa emme tunteneet oloamme enää niin uhatuksi. Tapasimme kylässä 24-henkisen saksalaisen maantiedeopiskelijaryhmän, joka oli Bolivian ekskursiollaan matkalla Cochabambaan nyt yhtälailla jumissa tiesulkujen keskellä kuin mekin. Saksalaiset olivat likipitäen ainoat länsimaalaiset, jotka olimme nähneet koko päivänä, ja tuntui mukavalta lyöttäytyä heidän porukkaansa. Tiedonkulku tiesulkualueella oli todella hidasta ja epäluotettavaa, mutta saksalaisten paikallisen bussikuskin mukaan edessä oli useita täysin läpäisemättömiä tiesulkuja, joiden luona tulistuneet humalaiset alkuperäisasukkaat janosivat ”verta kentälle”, joten jäimme kylään odottelemaan tilanteen rauhoittumista. Pimeän laskeuduttua saimme tiedon, että neljä päivää kestäneet tiesulut olivat tulleet päätökseen ja voisimme yrittää jatkaa matkaa. Kävelimme saksalaisryhmän mukana viitisen kilometriä paikkaan, josta heidän bussinsa tuli meitä hakemaan, mutta lopulta jouduimme lähes juoksemaan, sillä ilmeisesti kaikki eivät olleet tyytyväisiä neuvottelutulokseen ja jo purettuja tiesulkuja alettiin meidän kävellessämme rakentaa uudelleen. Iltakymmeneltä pääsimme vihdoin perille Cochabambaan. Loppumatka Santa Cruziin sujuikin sitten alkumatkaa paremmin. Kymmenentuntinen yöbussimatkamme venyi viisitoistatuntiseksi, mutta se ei meitä enää haitannut ja perillä Javier oli meitä iloisesti vastassa :)

Rekkajono ilman päätä tai häntää

Tiesulkujen välissä saksalaislauman keskellä. Itse tiesulkujen kohdalla ei uskaltanut ottaa kameraa esiin..

lauantai 10. maaliskuuta 2012

Santiago

Ensimmäistä kertaa Andien toisella puolella! Chilen porttimme oli Santiago de Chile, joka osoittautui mukavaksi sivistyskaupungiksi. Eikä ihme, onhan Chile maanosan vakavaraisin valtio. Kaupungissa ei ole yksittäistä suurta vetonaulaa, mutta pidimme yleisestä ilmapiiristä ja aurinkoisen lämpöisestä säästä. Buenos Airesin tapaan nautiskelimme vanhasta arkkitehtuurista, viihtyisistä puistoalueista ja hyvästä ruuasta. Jäätelö oli muuten halpaa! Hostellimmekin oli sen verran mukava, että lopulta viihdyimme Santiagossa lähes viikon.

Andit lentokoneesta

Santiago näköalakukkulalta katsottuna


Plaza de Armas



Santiagossa on myös se hyvä puoli, että sen läheisyydestä löytyy kaikenlaista jännää. Laskettelurinteitäkin, vaikkakaan ei tähän aikaan vuodesta. Sen sijaan vierailimme Chilen sentraalisimmassa viinilaaksossa (Maipu Valley) punaviinejä maistelemassa. Cousino Maculin viinitilan kierros perehdytti meidät viinintuottamisen saloihin 1800-luvulta nykypäivään saakka. Ja mikä parasta, tämän perheyrityksen mainiota Cabernet Sauvignonia saa Suomestakin.

Käytiin viinirypälevarkaissa kierroksen jälkeen, mutta ei ihan kaikkia syöty.
Wanha wiinigellari

Teimme myös päiväretken Chilen kulttuuripääkaupunkiin Valparaisoon, Tyynenmeren rannalle. Suhasimme koko päivän vaijerihisseillä ylös-alas kaupungin kukkuloita ja ihailimme tämän Unescon maailmanperintökohteen värikkäitä alkuperäiskortteleita ja vanhan kaupungin tuntua. Pienenä miinuksena täytyy mainita sadat kulkukoirat (joita ei kyllä muuallakaan E-Amerikassa taida pystyä välttämään) ja paikoin ummehtunut haju.


Kellotorni oli nähtävyys. Huom. huomattava sähkölankojen sokkelo.

Valparaison paikallisliikennettä. Edelleen toiminnassa oleva Funicular (kiskohissi) vuodelta nakki.



 Lassen päästyä jalkapallohuumaan ajauduimme uudestaan lajin äärelle. Etelä-Amerikan Champions-liiga eli Copa Libertadores on maanosan kovin, ja maailman toiseksi kovin liiga heti isoveljensä jälkeen. Santiagosta peräti kolme joukkuetta on mukana turnauksessa, ja kaksi jopa samassa lohkossa. Kävimme katsomassa näiden kahden eli Union Espanolan ja Universidad de Catolican välistä kuumaa paikalliskamppailua. Molemmat tekivät yhden maalin ja ottelu oli vauhdikas, enemmänkin häkkejä olisi voinut syntyä. Katsomossa oli Eevan iloksi rytmikkäitä rumpuja ja torvisoittokunta.

Huippujännittävä tilanne: kotijoukkueen rangaistuspotku

Santiagosta jatkoimme pohjoiseen, suuntana Bolivia. Matkan varrella pysähdyimme pariksi päiväksi La Serenan rantakaupunkiin, joka on Chilen toiseksi vanhin kaupunki vuodelta 1544. Muutamassa historiallisessa kirkossa kävimme pyörähtämässä, mutta kaikkia 29:ää emme jaksaneet koluta läpi. Enemmän iloitsimme rannasta ja virkistävästä merituulesta Santiagon paahteen jälkeen. Merivesi oli kylmää, mutta tervetullutta, sillä emme olleet vähään aikaan päässeet rannalle tai uimaan.

Maisemaa matkalla La Serenaan

La Serenan ranta, ei kovin ruuhkainen näin alkusyksystä

Kiviveistosolio Rapa Nuista (Pääsiäissaarelta). Museossa siis. Ei käyty pääsiäissaarella...