tiistai 10. huhtikuuta 2012

Inkojen jalanjäljissä (Titicaca ja Machu Picchu)

La Paz oli ihan kiva kaupunki. Erityisesti siksi, että sieltä käsin voi tehdä kaikenkarvaisia retkiä ja järjestää itsensä vielä kivempiin paikkoihin. Jotain jätimme kuitenkin ensi kertaankin, ja kuuden lapaz-päivän jälkeen hilasimme itsemme ja rinkkamme Titicaca-järvelle Bolivian ja Perun rajamaastoon. Kuten kaikki kouluajoilta jälleen muistavat, on Titicaca maailman korkeimmalla sijaitseva oikean järven kokoinen järvi (korkeus merenpinnasta 3808m). Sen rannalla sijaitsevan Copacabanan pikkukaupungin pikkusatamasta löysimme nopeasti pikku paatin, joka vei meidät Isla del Solin saarelle. 

Paatissa matkalla aurinkosaarelle
Isla del Solilla on aikoinaan pyörinyt jos jonkinmoisia intiaaneja, kuuluisimmat näistä lienevät Inkat, joiden pystyttämien rakennelmien raunioita saarelta edelleen löytyy. Tarun mukaan itse Aurinko syntyi saarella, siitä siis nimi. Saari oli ennen vanhaan inkojen tärkeä pyhiinvaelluskohde, sillä inkat uskoivat itsekin saaneensa mystisesti alkunsa siellä. Tätä nykyä saarta asuttaa 2500 bolivialaista, jotka elelevät saarellaan varsin idyllisissä oltavissa. Turisteja toki lappaa saarella jonkin verran, mutta useimmat näistä vain päiväretken merkeissä, joten kohtalainen rauha saarella säilyy. Kaavasta poiketen me vietimme Isla del Solilla kaksi yötä ja siten pääsimme tutkailemaan saarta kauttaltaan.

Cha´llapampa (saaren pohjoinen kylä)





Reitti harjanteen huipulla

Aasi

Yövyimme pohjoiskärjen alueella, jossa oli huomattavasti vähemmän väkeä kuin etelässä, mutta maisemat kaikkialla olivat huimaavan hienoja. Kaunista oli myös hiljaisuus, saarella kun ei ole lainkaan autoja tai muita mölypelejä. Kävelyreittejä sen sijaan risteilee vuoristoisella saarella ylt'ympäriinsä ja niitä pitkin voi kuljeskella pientä asukkaille annettavaa maksua vastaan. Kävelimmekin koko rahan edestä päästessämme pitkästä aikaa vaeltelemaan omatoimisesti. Ensimmäisenä päivänä katsastimme vain lähimmät rauniot, mutta toisena päivänä kiersimme koko saaren, johon kului 4000 metrin korkeudessa koko päivän energiat. Mutta mitäpä tuosta, Isla del Sol oli kaikessa rauhallisuudessaan ja kauneudessaan aivan erityinen matkakohde ja voimme sitä lämpimästi suositella, jos tänne päin maailmaa sattuu eksymään.

Raunioista parhaiten säilyneet

 

Bolivian ja Perun rajan ylitys sujui leppoisasti ilman suurempia häslinkejä. Tavoillemme uskollisina jatkoimme eteenpäin bussin kyydissä ja loppuiltapäivästä saavuimme Punon kaupunkiin, Titicacan toiselle rannalle, jossa meidän oli logistisista syistä vietettävä yö. Hetken mielijohteesta (ja hyvästä mainospuheesta johtuen) lähdimme illaksi yllätysvisiitille kaislasaarille, jotka kelluvat Punon edustalla. Kaislasaarilla elelee näinä päivinä n. 2000 perulaista suunnilleen samaan tyyliin kuin 1500 vuotta sitten, ainoana erotuksena sadat turistit, jotka käyvät saaria päivittäin ällistelemässä. Mikään kovin autenttinen ei meidänkään retkemme turistilaumassa Isla de Urosille ollut, mutta tulipahan nähtyä eriskummallista kelluvaa elämää.

Kelluva kaislasaari

Opas ja saaren presidentti demonstroimassa saaren rakennetta

Turistielämämme sai jatkoa Perun turistipääkaupungissa Cuscossa, jonka varsinainen vetonaula on lähimaastossa sijaitseva Machu Picchun ”kadonnut” kaupunki. Tätä nykyä kaupunkia ei voi kutsua kadonneeksi, sillä päivittäin noin pari tuhatta ihmistä möyryää ympäri inkojen vanhoja kukkuloita ja raunioita. Machu Picchulle ei kulje tietä ja yleisin tapa tavoittaa tämä muinaisen imperiumin seremoniakeskus (tai mistä kukaan tietää mikä Machu Picchu olikaan) on matkustaa (käsittämättömän ylihinnoitelulla) junalla Cuscosta kolmisen tuntia rauniokaupungin edustalla sijaitsevaan Aguas Calientesin turistintäyteiseen kylään. Suurinpiirtein näin mekin teimme. Seuraavana aamuna heräsimme 4.30 ja jonotimme ensimmäisten joukossa bussiin, joka vei meidät kevyesti 3,5km ylämäkeen Machu Picchun porteille. Aikainen lintu ei kuitenkaan napannut matoa, sillä aamun sarastaessa sisäänpääsyporttien auettua sakea sumu peitti koko laakson emmekä juuri nähneet jalkojamme edemmäs.

Ensimmäinen huippuotos Machu Picchusta! Kannattiko herätä?

Vähitellen sumu kuitenkin hälveni ja upea kivirakennelmien kokonaisuus paljastui vihreiden andikukkuloiden keskeltä. Ihmismassojen vyöryn välttääksemme käytimme suurimman osan päivästä Machu Picchu- vuoren kiipeämiseen, jonka huipulta auenneet näkymät olivat koko hikisen taipaleen arvoiset. Varsinaisilla raunioilla pyörimme edellämainitusta syystä johtuen mahdollisimman lyhyen aikaa eli ehkä noin tunnin. Vaikka ei entisaikaisista rakennelmista tai muinaishistoriasta välittäisikään, niin ihan noiden dramaattisten maisemien vuoksi Machu Picchulle (ja etenkin MP-vuorelle) kannattaa hankkiutua. Hyvää pääsiäistä!

Kannatti herätä!

Tällaista oli matkalla vuoren huipulle

Machu Picchu-vuoren huippu

Rauniot lähempää

Jänniä raunioita

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti